Vlachynsky pre biztweet: Vzniká daňový systém pre vyvolených

Investičné stimuly sú priznaním vlády, že podnikateľom by sa lepšie darilo, ak by mali nižšie dane. Martin Vlachynsky v rozhovore pre biztweet.eu

Myslíte, že je pridelenie dotácie pre veľké fabriky správnou cestou rozvoja ekonomiky a zamestnanosti?

Investičné stimuly sú takým priznaním vlády, že podnikateľom by sa lepšie darilo, ak by mali nižšie dane, menej byrokracie a spolupracujúcu verejnú správu. Analytik INESS Martin Vlachynsky v rozhovore pre biztweet.eu.

Biztweet: Príchod Jaguar Land Rover je pre nezamestnaných nielen z regiónu iste dobrou správou. Ako by mohol nábor 2 – 6 tisíc ľudí pohnúť číslami nezamestnanosti?

Martin Vlachynsky: Je to na slovenské pomery obrovské číslo. Ale treba si uvedomiť, že nie je nezamestnaný, ako nezamestnaný. Je rozdiel 20-ročný absolvent strojariny z Nitry, ktorý sa rozhliada na pracovnom trhu po návrate z dlhodobej brigády v zahraničí a 55-ročná žena so základným vzdelaním z Utekáča, ktorá je nezamestnaná šesť rokov. Tú najproblematickejšiu časť nezamestnaných väčšinou dokážu zamestnať len jednoduché práce v lokálnych malých firmách, nie stovky kilometrov vzdialená práca s istými nárokmi na zručnosti.

Biztweet: Na druhej strane to však nebude zadarmo. Už teraz SARIO žiada povolenia na výstavbu závodu. Iste nie za malé peniaze a stále nie je jasné, kto náklady uhradí. Továreň žiaľ podľa všetkého dostane aj daňové  „odpustky“.  Čo na to hovoríte?

Martin Vlachynsky: Investičné stimuly sú takým priznaním vlády, že podnikateľom by sa lepšie darilo, ak by mali nižšie dane, menej byrokracie a spolupracujúcu verejnú správu. Radšej by som videl "stimul" v podobe nižších daní, reformy súdnictva, či zákonníka práce, ktorý by sa rozprestrel po celej ekonomike a pomohol by tak aj spomínaným drobným podnikateľom, ktorí sa snažia preraziť v Utekáči či Krompachoch a ktorí si nikdy priame výhody nedokážu vylobovať.

Biztweet: Aký vplyv na ekonomiku majú daňové prázdniny a zvýhodnenia. Čo to robí s konkurenciou?

Martin Vlachynsky: Zadotovaná firma si môže dovoliť ponúknuť za zamestnancov, stroje či rôzne služby viac, ako nezadotovaná konkurencia. Umelo sa tak presúva produkcia do dotovaného odvetvia, hoci možno iné firmy by vedeli tieto zdroje zúžitkovať lepšie. To, že ostatné autmoboliky mali takisto výhody pritom tento efekt neovplyvní, pretože podnikatelia nepriamo súperia o zdroje všetci navzájom.

Biztweet: Aký je potom reálny dopad na hospodárenie štátu. Ak firma neplatí do daňového systému iba štát odbremení od sociálnych výdajov na nezamestnaných?

Martin Vlachynsky: Zmysel podnikateľskej činnosti nie je v platení daní, ale v produkcii statkov užitočných pre spoločnosť. Z fiškálneho hľadiska sa často argumentuje, že firma si daňové prázdniny zaplatí cez dane a odvody zamestnancov. To je však chybný argument, pretože zanedbáva náklady obetovanej príležitosti. Ak by firma stimul nedostala, tieto zdroje by v ekonomike miesto toho investovali iné firmy, ktorých zamestnanci by takisto platili dane a odvody.

--

Čítajte tiež: 

Nová automobilka mieri na Slovensko. Štát jej stavia závod

Jiří Pisařík pre biztweet: S Krúpom jednáme, máme spoločný problém

Poľský minister: Babiš je našim nejvážnějším konkurentom

Marián Goga: Závislosť od štátnych zákaziek bol skutočne jeden z najväčších problémov

Jaroslav Kuracina pre biztweet: Pre vládu som verejný nepriateľ

--

Biztweet: Nevytvára sa začarovaný kruh? Daňové prázdniny vypršia – firma pohrozí prepúšťaním – politici si to nemožu kvôli popularite dovoliť, a tak pridelia ďalšie úľavy..

Martin Vlachynsky: Vyjednávacia pozícia firmy so stovkami pracovných miest, obzvlášť v chudobnejšch regiónoch, je pomerne silná. V nedávnej minulosti sa stalo, že firmy požiadali o ďalšie kolo úľav, inak vraj budú prepúšťať. Dochádza tak k zreťazeniu stimulov a k vytvoreniu ako keby dvoch paralelných daňových systémov - jeden pre vyvolených a druhý pre všetkých ostatných.

Biztweet: Je miera daňových úľav pre veľké firmy na Slovensku bežná, alebo niečim výnimočná?

Martin Vlachynsky: V tomto ohľade naši politici nevybočujú z priemeru. Možnosť "kúpiť" si vo svojom volebnom období veľkého investora je lákavá všade. Efekt postupného zlepšovania podnikateského prostredia je oveľa pomalší a plynulejší ako náhly príchod veľkej fabriky a je ťažšie ho prezentovať voličom.

Biztweet: Aký efekt na makroekonomiku má orientácia na automobilový priemysel?

Martin Vlachynsky: Aj keď všetci asi poznajú príbeh o vzostupe a páde Detroitu, nemusí to pre Slovensko znamenať ešte nič negatívne. Ako hlavný problém vidím to, že k tomuto vývoju neprišlo prirodzene trhovou cestou, ale za výrazného prispenia väčšiny vlád.

Biztweet: Aké riziká sebou orientácia na jeden druh priemyslu prináša?

Martin Vlachynsky: Slovensko nemôže očakávať, že bude s piatimi miliónmi obyvateľov mať ekonomiku diverzifikovanú ako Spojené štáty, či Nemecko. Závislosť na exporte tu bude vždy. Tá je nevýhodou len vtedy, ak ekonomické prostredie v krajine nie je dostatočne pružné na to, aby zvládlo externé šoky.