Rada prijala smernice s cieľom posilniť obchodné normy a zlepšiť informovanosť spotrebiteľov

Rada formálne prijala aktualizované pravidlá týkajúce sa zloženia, označovania a pomenovania medu, ovocných štiav, ovocných džemov a dehydrovaného mlieka.

Cieľom aktualizovaných „raňajkových smerníc“ je pomôcť spotrebiteľom prijímať informovanejšie rozhodnutia, zabezpečiť väčšiu transparentnosť pôvodu výrobkov a obmedziť potravinové podvody.

Dnešné prijatie revidovaných obchodných noriem pre určité raňajkové potraviny svedčí o našom odhodlaní posilniť európsku výrobu a bojovať proti potravinovým podvodom. Väčšia transparentnosť umožní spotrebiteľom prijímať informovanejšie a zdravšie rozhodnutia.

David Clarinval, belgický podpredseda vlády a minister pre strednú vrstvu, samostatne zárobkovo činné osoby, MSP, poľnohospodárstvo, inštitucionálne reformy a demokratickú obnovu

Hlavné zlepšenia

Med

V prípade zmesí medu nové pravidlá zlepšia označovanie krajín pôvodu s cieľom zvýšiť transparentnosť a bojovať proti podvodom s medom. Na označení sa uvedú krajiny pôvodu v zostupnom poradí na základe hmotnosti ich podielu vrátane percentuálneho podielu jednotlivých krajín.

Členské štáty sa môžu rozhodnúť, či bude v prípade medu uvádzaného na trh na ich území povolené uvádzať len percentuálny podiel štyroch najväčších prispievateľov, ak z daných krajín pochádza viac ako 50 % zmesi.

Ovocné šťavy

S cieľom reagovať na rastúci dopyt po výrobkoch so zníženým obsahom cukru sa zavádzajú tri kategórie ovocných štiav, a to „ovocná šťava so zníženým obsahom cukru“, „ovocná šťava z koncentrátu so zníženým obsahom cukru“ a „koncentrovaná ovocná šťava so zníženým obsahom cukru“.

Vďaka novým normám sa teraz na označení môže uvádzať, že „ovocné šťavy obsahujú len prirodzene vyskytujúce sa cukry“. Cieľom je zlepšiť informovanosť spotrebiteľov, pretože tí si často neuvedomujú rozdiel medzi ovocnými šťavami (ktoré podľa definície nemôžu obsahovať pridané cukry) a ovocnými nektármi.

Džemy

Minimálny obsah ovocia sa zvýši z 350 na 450 g na kilogram v džemoch a zo 450 na 500 g na kilogram v extra džemoch. Pomôže to znížiť množstvo cukru v džemoch, čím sa umožní zdravšie stravovanie a podporí trh s ovocím.

Mlieko

V prípade dehydrovaného mlieka sa povolí spracovanie, ktorým sa vyrábajú bezlaktózové výrobky z dehydrovaného mlieka.

Ďalšie kroky

Právny predpis sa uverejní v Úradnom vestníku Európskej únie a účinnosť nadobudne 20 dní po uverejnení. Nové opatrenia sa budú uplatňovať v celej Európskej únii o dva roky.

Kontext

Komisia (komisár pre poľnohospodárstvo Janusz Wojciechowski) v apríli 2023 navrhla revíziu niektorých „raňajkových smerníc“ s cieľom aktualizovať existujúce obchodné normy EÚ a zabezpečiť ich konzistentné používanie v celej EÚ.