Hudba budúcnosti sa stáva realitou vďaka Neilovi Youngovi

Neil Young, veterán hudobného priemyslu, dodržal slovo a tak ako sľuboval, na festivale South by Soutwest predstavil verejnosti prevratnú novinku.

Služba dostala názov PonoMusic, prehrávač sa bude volať PonoPlayer. Mal by stáť 399 dolárov a obsahuje 128 GB pamäte. Začiatky celej iniciatívy siahajú ku crowd fundingovej platforme Kickstarter, odkiaľ pochádza financovanie celého projektu. Samotný Young prirovnáva počúvanie najrozšírenejšieho hudobného formátu mp3 k počúvaniu hudby pod vodou.

Sám požadoval, aby PonoPlayer umožňoval počúvanie zvuku priamo z útrob nahrávky prirovnávajúc to k dýchaniu. Zároveň tvorcovia vyvracajú, že ide iba o nový hudobný formát. Young tvrdí, že ide o iniciatívu umelcov zachrániť zvuk.

Svoje skúsenosti s novým zariadením Young opísal vo svojej knihe Waging Heavy Peace. "MP3 má len okolo 5 percent dát z nahrávky vo formáte PonoMusic" alebo "Počúvanie PonoMusic poprvykrát je ako prvý záblesk denného svetla keď opúšťate kino počas slnkom zaliatého dňa," vyjadril sa Young v knihe.

 

Ohrozí PonoMusic ITunes ?

Úspech Youngovho projektu nie je ani zďaleka istý. Počnúc vysokou investíciou do prehrávača cez high end sluchadlá respektíve audiosústavy až po opätovný nákup už vlastnených digitálnych súborov za účelom dosiahnutia vyššej zvukovej kvality. Nič z vyššie uvedeného nenaznačuje, žeby malo ísť o produkt pre masy. Na druhej strane segment high end mobilných prehrávačov má už dávno etablovaných hráčov typu Astell & Kern, FiiO alebo Hifiman. Samotné bezstrátové formáty zďaleka nie su ničím novým a predstava dostupnosti hudobných knižníc v najvyššej zvukovej kvalite doslova utópiou. Akokoľvek je myšlienka priniesť do zvukových záznamov autenticitu sympatická, priestor na trhu sa zužuje na hudobných fajnšmekrov a audiofilov, pre ktorých to môže predstavovať nájdenie digitálneho ekvivalentu navždy milovanej LP.

 

 

Filip Firkaľ