Nová automobilka mieri na Slovensko. Štát jej stavia závod

Slovensko vyhralo v boji o príchod novej automobilky nad Maďarskom. Chce postaviť závod pri Nitre

Na Slovensku pribudne nová automobilka. Polemiky o záujme automobilky Jaguar Land Rover nadobúdajú reálne kontúry. 

Slovenská strana vypracovala dokumentáciu pre výstavbu nového automobilového závodu pri Nitre. Žiada o povolenia, aby mohla so stavbou továrne začať. Vyhrala tak zrejme nad lákadlami, s ktorými šli za Jaguarom Maďari.

Slovenská agentúra pre rozvoj investícií a obchodu (SARIO) ráta s vytvorením 2 až 4 tisíc priamych pracovných miest.  

„Účelom navrhovanej činnosti je výstavba nového závodu na výrobu automobilov v nadväznosti na priemyselný park Nitra – Sever s kapacitou v rozmedzí 150.000 až 300.000 ks vozidiel ročne, čím sa vytvorí 2.000 až 4.000 pracovných miest. Okrem toho sa predpokladá aj zvýšenie sekundárnej zamestnanosti v oblasti subdodávok, služieb a logistiky,“ uvádza v projekte SARIO. Podľa Financial Times nájde pri Nitre prácu 6 tisíc ľudí.

Investíciu vo výške 1,5 miliardy eur už potvrdila aj automobilka Jaguar Land Rover. „V rámci tejto strategickej investície sa má vybudovať niekoľko výrobných liniek na vozidlá. Výrobný závod Automotive Nitra bude zameraný na výrobu vozidiel na báze hliníka, vďaka čomu poskytne Slovensku príležitosť získať významné know-how umiestnením prevádzky využívajúcej procesy a technológie na intenzívne spracovanie hliníka. Súčasťou investície je aj vybudovanie potrebného množstva parkovacích miest ako aj dopravných prípojok do výrobného areálu,“ dodáva SARIO.

--

Čítajte tiež: 

O hotely BHP je záujem. Firma vraj jedná so záujemcami

Remetovej Dúhe pohrozili konkurzným konaním. Veriteľ návrh stiahol

Developer znižuje budovy v Petržalke. Projekt Slnečnice napreduje

Kištofovič chce budovať nových Baťovcov. Aj s Vavrom z HN

Penta sa chystá rok pred voľbami nakupovať mediálny priestor

Bratislavská burza rastie, sťažuje sa však na podmienky

--

Ako biztweet.eu minulý rok informoval, príchod na Slovensko zvažuje aj Tesla Motors. „Agentúra SARIO nadviazala kontakt so zástupcami spoločnosti Tesla Motors, ktorá v dlhodobom horizonte uvažuje o zriadení závodu v Európe,“ potvrdil biztweetu Ladislav Bányai z Kancelárie ministra hospodárstva.

Štát nešiel za predstaviteľmi Tesly Motors s prázdnymi rukami. Medzi lákadlami bola podobne ako u nitrianskeho projektu aj investičná pomoc zo strany štátu. Ako sa firma Elona Muska rozhodla však stále nie je známe.